Lege kamer
wonen 5ey6rth4356367  

Vinylvloeren of laminaat

Als je moeite hebt om te kiezen tussen laminaatvloeren en vinylvloeren, dan ben je niet de enige. Fabrikanten maken beide soorten vloeren budgetvriendelijk, duurzaam en eenvoudig zelf te installeren. Ze kunnen zowel de look en feel van natuursteen als natuurlijk hout nabootsen.

Hoewel de materialen er hetzelfde uitzien en dezelfde voordelen hebben, zijn het zeer verschillende vloermaterialen. Dit wordt heel duidelijk wanneer je ze naast elkaar bekijkt en vergelijkt op basis van bepaalde criteria.

Samenstelling

Vinylvloeren zijn volledig synthetisch. Vinyltegels en standaard vinylplaten hebben een basislaag die meestal van glasvezel is. Deze glasvezel is gecoat met een weekmaker en PVC-vinyl. Het vel wordt vervolgens bedrukt en de oppervlaktedruklaag wordt gebosseleerd. Vervolgens brengen fabrikanten nog een of twee lagen aan. De ene laag is een “no-wax” polyurethaan en de andere laag is een gesloten schuimlaag. De dikte van vinylvloeren varieert van 1,5 mm tot 5 mm.

Laminaat onderscheidt zich doordat het oppervlak van de vloer een hard plastic laminaat is met een bedrukte designlaag. De kernlaag van dit type vloer is een harde vezelplaat. Dit komt van gebonden houtbijproducten en melamineharsen. De gemiddelde dikte voor deze vloer is van 6 mm tot 12 mm.

Waterbestendigheid

Vinylvloeren zijn 100% waterdicht. Het maakt niet uit of je vinyltegel, plaatvinyl of luxe vinyl krijgt. Vinylvloeren zijn bestand tegen vochtige omstandigheden zoals kelders of badkamers zonder dat zekromtrekken of schimmels krijgen. Als je bladvinyl op rollen van 3 meter breed krijgt, heb je hoogstwaarschijnlijk helemaal geen naden. Ook krijg je een volledig waterdichte vloer.

Fabrikanten werken aan een volledig waterdichte laminaatvloer, maar zijn er nog niet helemaal uit. Momenteel kun je een vochtbestendige laminaatvloer krijgen, maar deze is niet 100% waterdicht. Als er water in de naden van de vloer komt, zal het opzwellen en kromtrekken.

Uiterlijk

Een paar jaar geleden was het heel gemakkelijk om het verschil te zien tussen laminaat- en vinylvloeren. Vinylvloeren kwamen in vellen met gedrukte patronen en het was gebruikelijk om te zien dat het ontworpen was om keramische tegels na te bootsen. Laminaatvloeren waren de “houtlook-alike”.

Laminaten voelden aan en zagen eruit alsof ze van plastic waren. Beide kunnen er nu echter uitzien en aanvoelen als steen, hout en keramiek. Je kunt zelfs kiezen voor driedimensionale texturen om ze te laten lijken op met de hand geschraapt hardhout.

Het zijn allebei goedkopere vloeropties dan keramiek, porseleinen tegels of hardhout. Maar het uiterlijk ziet er niet langer zo “goedkoop” uit als een paar jaar geleden. Velvinyl is nog steeds een meer kosteneffectieve optie, maar er is geen duidelijke winnaar als je ze naast elkaar vergelijkt voor esthetiek.

Kosten

Beide soorten vloeren worden binnen dezelfde prijsklasse verkocht, maar vinyl heeft een klein voordeel als het om kosten gaat.

Wat is beter?

Beide soorten vloeren werken goed voor iedereen met een beperkt budget. Als je het in gebieden met een hoger vochtgehalte wilt plaatsen, wint vinyl omdat het 100% waterdicht is. Als je iets wilt met een breder scala aan kleuren en texturen, wint laminaatvloeren. Het is raadzaam om verder te vergelijken en te kijken welke het beste bij jouw behoeften past.

Leave A Comment