wonen 5ey6rth4356367  

Verschillende type airco’s en de voor- en nadelen

Er zijn verschillende soorten airconditioners op de markt. Grof gezegd zijn er vier verschillende systemen die het meest gebruikt worden. Dat zijn de monoblock airco, de split unit airco, de mobiele airco en de inbouw airco. In deze blog lees je over elk type airco meer informatie en de bijhorende voor- en nadelen.

Monoblock airco

Een monoblock airco bestaat uit een airco met slechts één unit. Deze unit hang je aan je muur aan de binnenkant van je huis. Bij een monoblock airco bevinden zich alle onderdelen dus in die ene unit die aan de binnenzijde van je huis hangt. Hierdoor kan een monoblock airco wel iets meer lawaai geven dan bijvoorbeeld een split unit airco. Hou hier dus rekening mee als je de airco bijvoorbeeld in je slaapkamer wil hangen. Een voordeel van een monoblock airco is wel dat het relatief goedkoop en simpel is om deze aan te schaffen en te installeren. Hierdoor liggen de prijzen van monoblock airco’s ook lager ten opzichte van veel andere opties. Let wel op dat een monoblock airco aan een buitenmuur gehangen moet worden, omdat de warme lucht dan rechtstreeks naar buiten kan worden geblazen. 

Split unit airco

Een split unit airco is een airco met een buiten- en een binnenunit. De buitenunit bevat de motor en de lawaaierige onderdelen. Dit is dus een betere optie voor je slaapkamer. Bij een split unit airco kun je ook meerdere binnenunits aansluiten op een buitenunit. Zo kun je dus met een installatie meerdere ruimtes koelen. Een split unit airco moet in Nederland verplicht door een erkende installateur geïnstalleerd worden, omdat het een relatief complexe klus is.

Mobiele airco

Een mobiele airco is een los airco blok die je van ruimte naar ruimte kan verplaatsen. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je een doorgang naar buiten moet hebben voor de buis waar de warme lucht door naar buiten wordt geblazen. Een vrijstaande airco is relatief goedkoop in de aanschaf, en kun je vaak gemakkelijk zelf in elkaar zetten. Een mobiele airco maakt net als een monoblock airco best veel lawaai, omdat de motor in het apparaat zelf zit. 

Een inbouw airco

Een laatste optie is een volledig ingebouwde airco. Deze kun je plaatsen in bijvoorbeeld verlaagde plafonds of valse muren. Het is relatief prijzige optie, maar wel een optie waarbij je airco het mooiste in je interieur verwerkt zal zijn. Een inbouw airco werkt volgens het split unit airco principe, waardoor ook een inbouw airco relatief weinig lawaai zal produceren binnen je huis. 

Leave A Comment