Uncategorized 5ey6rth4356367  

Laminaat over laminaat

Soms komt het voor dat je oude laminaatvloer aan vervanging toe is. Het lijkt dan aantrekkelijk om een nieuwe vloer over de oude vloer heen te leggen. Maar daar zitten echter wel wat nadelen aan.

Over het algemeen zal bij laminaat over laminaat leggen je vloer hoger worden, namelijk minimaal één centimeter. Je zult dan eerst moeten kijken of dat geen problemen met de deuren op gaat leveren. Ook zal in het geval dat je over vloerverwarming beschikt, sprake zijn van warmteverlies. 

Wanneer je een nieuwe laminaatvloer gaat plaatsen, dan dient de ondergrond strak en egaal te zijn. Je moet er dus op beducht zij dat je oude vloer niet beschadigd is en er zeker van zijn dat er geen losliggende stukken zijn.

Geluid dempen

Een laminaatvloer heeft meestal isolatiemateriaal als ondergrond, dit is mede bedoeld als geluiddemping. Met een andere laminaatvloer als ondergrond is dit dempende effect echter verdwenen. De vloer zal kraken als je er over heen loopt. 

De beste optie is dus om de oude vloer te verwijderen. De ondergrond kan blijven liggen wanneer deze niet beschadigd of verpulverd is. Als dit wel het geval is, dan dient er een nieuwe ondergrond gelegd te worden.

Het is goed te doen om de laminaatvloer zelf te leggen, zeker wanneer je een handige klusser bent. De vloeronderdelen hebben aan de zijkanten zogenaamde mes- en groefverbindingen. Deze zijn voorzien van een kliksysteem waardoor je geen gereedschap of lijm nodig hebt. De planken kunnen gemakkelijk in elkaar geklikt worden.

Ondergrond

Wanneer je een nieuwe laminaatvloer koopt dan krijg je advies over de ondergrond en ook over hoe je met plinten de vloer moet afwerken. Wanneer je toch besluit om de nieuw vloer over je oude vloer te leggen, zorg dan wel dat je een ondervloer boven op de oude vloer legt. Dit in verband met een isolerende en dempende werking.

Voordat je aan de slag kunt dien je eerst goed voorbereid te zijn. Er is altijd een instructie aanwezig bij de aanschaf van laminaat. Naast de eerder genoemde ondervloer zijn er voor de afwerking tevens plinten nodig en gereedschap voor het aanbrengen hiervan.

De ruimte moet evenals de vloer moeten schoon en stofvrij zijn. Ook is het belangrijk dat de ondergrond egaal is. Verwijder dus ook oude lijmresten. Om te voorkomen dat het laminaat gaat werken nadat het gelegd is, dien je het te laten acclimatiseren. Dit betekent dat je het minstens 24 uur in de verpakking in de ruimte laat zodat het gewend raakt aan de omgevingstemperatuur.

Leave A Comment