Je huis verduurzamen door isolatie
Wanneer je plannen hebt om je huis te verduurzamen dan kun je gaan isoleren. Je houdt de warmte binnen en daarom is de beste manier om te beginnen bij het dak van je woning. Daar ontsnapt vaak de meeste warmte.
Dit komt omdat warme lucht opstijgt. In niet of slecht geïsoleerde huizen kan dat oplopen tot een verlies van 30 %. Wanneer je hier begint met de woning isolatie dan gaat je energierekening al gelijk significant omlaag. Schuine en platte daken kunnen van binnen en buiten geïsoleerd worden.
Isoleren binnenkant dak
Het isoleren aan de binnenkant is een leuk karwei voor een handige doe-het zelver. Om te beginnen maak je een keuze uit het aanwezige isolatiemateriaal dat bij de bouwmarkten verkrijgbaar is. Wat je ook kiest, glas-, steenwol of piepschuim, zorg er in ieder geval voor dat je ook een folie gebruikt die de dampen remt.
Dit is om te voorkomen dat er condensatie optreedt door de vochtige lucht en zo houtrot weet te veroorzaken. Het is zaak om het zoveel mogelijk als één geheel aan te brengen en te zorgen voor aansluiting op de zijmuren en de nok. Je kunt hiervoor ook geprefabriceerde isolatieplaten gebruiken.
De isolatie aan de buitenkant is een ander verhaal. Dit kun je beter over laten aan professionals. Er moeten namelijk van alles gebeuren. Het dak wordt hoger zodat bijvoorbeeld ook de goten moeten worden aangepast. Je kunt het eventueel combineren met het vervangen van dakpannen, indien dat nodig is.
Isolatie spouwmuur
Een andere slimme manier om geld te besparen is door spouwmuur isolatie toe te passen. De ruimte tussen je buiten- en binnenmuur wordt de spouw genoemd. Bijna alle woningen die na 1920 zijn gebouwd hebben een spouwmuur. Het isoleren hiervan kan door het te vullen met glas-, steenwol, schuim of piepschuim.
Er moeten gaten in de voegen van je buitenmuur worden gemaakt. Daarna wordt er met behulp van een spuitpistool de boel opgevuld met isolatie materiaal. Vervolgens worden de gaten gedicht. Het is mogelijk om te isoleren wanneer de spouw schoon is en er minimaal 4 cm aan ruimte tussen de muren aanwezig is.
Woningen die al ouder zijn krijgen na isolatie vaak te maken met een veranderde ventilatie. Met een hygrometer kun je zien of de ventilatie voldoet, de luchtvochtigheid dient te liggen tussen de 40 en 55 %. Het is bovendien van belang dat gebreken zoals lekkages al voor het isoleren zijn opgelost.
Het is een investering maar er is wel de mogelijkheid om een subsidie te ontvangen voor het isoleren van je huis. Deze regeling wordt de ISDE genoemd, de subsidie voor duurzame energie.