Kunstgras leidt niet tot meer blessures
In de voetbalwereld is er nog steeds sprake van een vooroordelen wat betreft kunstgras. Het zou tot meer blessures leiden. Uit onderzoek blijkt dat dit anders ligt, er is zelfs geen verhoogde kans op blessures bij het voetballen op kunstgras.
Zo klaagden in 2015 40 vrouwelijke topvoetballers de FIFA aan omdat het wereldkampioenschap voetbal op kunstgras werd gespeeld. Dit vond plaats in Canada en was gedaan vanwege de kou. Een leuk detail is dat één van de kunstvelden is aangekocht door een sportvereniging uit Apeldoorn. Het wordt nog steeds gebruikt nadat het de halve wereld is over geweest.
Wetenschappelijk getest
Wetenschappers uit Scandinavië hebben de effecten van het spelen op kunstgras, alsmede de effecten van het spelen op wisselende ondergronden en de kans op blessures hierbij onderzocht. Het gebeurde vrij grondig, er zijn maar liefst 1900 wedstrijden geanalyseerd.
Het betrof wedstrijden van 32 betaald voetbalclubs uit Zweden en Noorwegen. Bij iedere club was een lid van het medisch begeleidingsteam bij het onderzoek betrokken. Alles werd doorgegeven, zoals de ernst van de blessures, de duur en de plaats. Er werd bijgehouden op welke ondergrond er getraind en gespeeld werd en hoelang dit duurde.
Hierna werden er berekeningen uitgevoerd waarbij het aantal opgelopen blessures tijdens een training op kunstgras werd vergeleken met het aantal blessures op gewoon gras. Ook de kans op een blessure wanneer er werd gespeeld op een andere grassoort werd hierin meegenomen.
Geen verschil
De resultaten van het onderzoek lieten duidelijk zien dat er geen verschil was tussen het spelen op een kunstgrasmat of een gewone grasmat. Het maakte ook niet uit of er normaal gesproken op nepgras of echt gras werd gespeeld. Er is ook geen relatie gevonden tussen het wisselend spelen op verschillende ondergronden.
In het betaald voetbal wordt er nog niet naar deze feiten gekeken. De emoties hebben de overhand, zoals zo vaak. In de Verenigde Staten echter zijn de meeste American Footballclubs al wel overgestapt op kunstgras.
Daar was ook tijdenlang sprake van discussie over het zogenaamde feit dat kunstgras meer blessures op zou leveren. Wat dat betreft is dat goed nieuws. De focus voor sporters zou meer moeten liggen op kwalitatief goede en duurzame matten.
De kunstgrasmat is duurzaam vanwege de mogelijkheid tot langdurig gebruik. Bij kou en slecht weer is het bovendien de beste mat omdat er altijd gespeeld kan worden. De wetenschap is wat testen betreft neutraal. De testen wijzen uit dat de kunstgrasmat de kans op blessures niet verhoogt. De kunstgrasmat leidt alleen maar tot botsingen in een discussie die allang door de wetenschap beslecht is.