Isolatie van je huis
Een goede isolatie van je leefgebied beschermt je tegen thermisch en akoestisch ongemak. Bovendien kan het je verwarmingskosten aanzienlijk verminderen. Maar hoe zorg je ervoor dat je huis goed geïsoleerd is?
Indien het nodig is, welke maatregelen moet je dan nemen? Over het algemeen speelt de leeftijd van je huis een cruciale rol. Maar er is ook de kwaliteit van bouwmaterialen. Om je te helpen de energieprestaties van je habitat te evalueren, zijn hier enkele instructies.
Tekenen voor isolatie
Er zijn een aantal duidelijke tekenen als gevolg van slechte isolatie. Als je er tijdig bij bent dan kun je voorkomen dat er grote reparatiewerkzaamheden noodzakelijk worden. Zo geven vochtplekken op het plafond vaak aan dat het zeer waarschijnlijk schort aan de benodigde dakisolatie.
Als er schimmel en vochtplekken op de muren zijn, dan is dit overduidelijk een gebrek aan muurisolatie. Wanneer er een verschil in temperatuur in de verschillende kamers van je huis is, dan geeft dit aan dat de warmte weglekt.
Stijgende energierekening
Het is verreweg het gemakkelijkst om te kijken naar je energierekening. Een stijging van het energieverbruik duidt vaak op een slechte isolatie van je huis.
Hoewel het mogelijk is om de energieprestaties van je woning zelf te evalueren, is het verstandig om een meting te laten uitvoeren. Het is een zorgvuldige analyse die uitgevoerd wordt door een expert. Dit is onmisbaar als je een nauwkeurig resultaat wilt krijgen.
Dan wordt het duidelijk op welke plekken er aan woning isolatie gedaan moet worden.
Dakisolatie
Er kan via het dak wel 30% van de warmte verloren gaan bij een gemiddeld huis. De warmte stijgt en ontsnapt vervolgens door het dak. De isolatie van de zolder valt dus niet te verwaarlozen. Er bestaan verschillende technieken, afhankelijk van de aard van de zolder. Minerale wol of van biologische oorsprong isolatoren (houtvezels, hennep) maakt het mogelijk om de zolder te isoleren. Hierbij kun je kiezen voor isolatie van binnen of van buiten.
muurisolatie
De buitenmuren zijn de tweede bron van warmteverlies van een huis. Je kunt de wanden isoleren van binnenuit (minerale wol, hout of cellulose watten die beschermen tegen lawaai). Als je het inwendige volume van je wil huis behouden, dan is het raadzaam om voor isolatie van de buitenkant te kiezen. Daarnaast is er isolatie van de binnenmuren en dan voornamelijk de spouwmuur isolatie.
Isolatie van ramen en deuren
De isolatie van deuren en ramen is ook een punt om te onthouden. De installatie van dubbele beglazing wordt ten zeerste aangeraden om je te beschermen tegen de kou. Geluidsoverlast wordt aanzienlijk verminderd door de installatie van een thermo-akoestische beglazing.
Vloer isolatie
Tenslotte kunnen de vloeren geïsoleerd worden. Dit kan door in de kruipruimte bodem- of vloerisolatie aan te brengen. Tevens speelt ventilatie een belangrijke rol in de isolatie van een huis. Een slecht geventileerde behuizing houdt vocht vast, waardoor het risico op schimmelvorming bestaat. Goede isolatie en ventilatie gaan hand in hand.